NOMS DELS NOSTRES CARRERSCarrers dedicats arran de la Guerra Civil:

     Dades recollides per Lluís Badia i Torras amb afegits introduïts per Josep M. Badia i Masgrau.

Josep Forcada19.- JOSEP FORCADA MUÑOZ
     Comerciant, de 41 anys, natural de Manlleu. Llavors era l’amo de la Fàbrica Forcada.
     Fou assassinat juntament amb els seus tres germans a Montcada (Identificació núm.454) el 13 de febrer del 1937. Foren detinguts a Barcelona, sembla que per instigació del Comitè de Navàs.


Germans Forcada

- FRANCESC FORCADA MUÑOZ
     Comerciant, de 39 anys, natural de Manlleu.
     Assassinat a Montcada el 13 de febrer del 1937. (Número d´identificació 454).


- ALFRED FORCADA MUÑOZ
     Comerciant, de 36 anys, natural de Navàs.
     Assassinat a Montcada el 13 de febrer del 1937. (Núm. d’identificació 568).

- IGNASI FORCADA MUÑOZ
     Comerciant, de 27 anys, fill de Navàs.
     Assassinat juntament amb els seus germans, a Montcada, el 13 de febrer del 1937. (Número d´identificació 540).


Germans Pons

- JOSEP PONS SOLER
     Contractista d’obres de 42 anys, natural de Balsareny, fill de Jaume i de Teresa, casat i amb tres fills. Assassinat el 3 de maig del 1937 a Navàs.(Inscrit a Navàs, el 25-IX-39, tom 14, foli 183).

- JAUME PONS SOLER
     Contramestre, de 27 anys, natural de Navàs, fill de Jaume i de Teresa, solter. Assassinat el 16 de setembre del 1936 a Castellbell i el Vilar i enterrat allà. El 24 d’agost del 1937 el jutge de Castellbell i el Vilar ho comunica al jutge de Navàs.
      El 18 d’agost del 1936 el Comitè de Navàs el deté i el porta a la presó de Manresa.
     Uns mesos després, el 16 de setembre, a petició del Comitè de Navàs es posat en llibertat, pas previ al seu assassinat, com era habitual.


Germans Sellarés- PERE SELLARÉS RIODEORO
     Contramestre tèxtil, natural de Talamanca, de 24 anys, fill de Ramon i de Mònica, solter. Assassinat a Balsareny l’1 d’agost del 1936 després de passar pel Comitè de Manresa, juntament amb el seu germà. (Inscrit a Navàs el 6—II—42; tom 15, foli 47 revés).


- MARCEL SELLARÉS RIODEORO
     Ajudant de contramestre, natural de Manresa, de 21 anys, fill de Ramon i de Mònica, solter. Assassinat juntament amb el seu germà a Balsareny l’1 d’agost de l1936. (Inscrit a Navàs el 6—II-42; tom 15, foli 48).


Germans Arnalot

- ESTANISLAU ARNALOT CASANOVAS
     Natural de Cardona, nascut l’any 1918, fill d’Isidre Arnalot Carrera i d’Adriana  Casanovas Agulló. Obrer tèxtil, solter. Soldat requetè al Terç de Nostra Senyora de Montserrat. Morí a Codo (front d’Aragó). Fou dels que van quedar ferits al poble conquistat per les milícies republicanes i les Brigades Internacionals. Els assassinaren els milicians de la FAI l’agost de 1937, segons testimonis de D. Vila, comissari fill de Sant Vicenç dels Horts i de William F. Mc. Carthy, internacional de la Brigada Lincoln. Aquest darrer ho declarava al claretià català P.Rosend Rafel que morí a Manlleu l’any 1992. (vegi’s el llibre de S. Nonell El laureado Tercio de Nuestra Señora de Montserrat, pàgines 223 (on figura el nom d’ell) i els altres testimonis de les pàgines 228 a 236).

- LICERI ARNALOT CASANOVAS
     Natural de Cardona, de 25 anys, fill d’Isidre Arnalot Carrera i d’Adriana  Casanovas Agulló.
     Fou soldat del “Tercio de la Legión”. Morí en acció de guerra al front de Madrid. Cuesta de las Perdices? o Brunete?.

1 comentari:

  1. Després de la conversa amb l'alcalde de Navàs, el professor Josep Serra ens va dur per un seguit de carrers de Navàs que tenen noms relacionats amb l'època de la Guerra Civil. Molts dels carrers del barri ,en homenatge, van ser anomenats amb noms d'amos de fàbriques tèxtils que van ser assassinats durant la guerra, com per exemple germans Arnalot, germans Forcada, etc. També ens va sorprendre la poca edat que té la plaça Gaudí actual, ja que fins als anys 90 la plaça s'anomenava "Plaça Espanya" i encara no hi havia els relleus del terra ni la font. Es va canviar el nom perquè ja s'havia acabat la dictadura franquista i volien innovar el poble. A través d'un referèndum popular van triar l'actual nom de la plaça. Amb el nou nom de la plaça, l'ajuntament va demanar a un arquitecte de Puig Reig que treballava en la construcció de la Sagrada Família que construís una font basada amb l'arquitectura característica de Gaudí.

    ResponElimina