. Jaume Casals. Alcalde de Navàs.Dimarts conversarem amb l'alcalde del municipi, en Jaume Casals per visitar les llambordes des que es van col·locar a la plaça de Navàs en memòria dels exiliats i morts en camps de concentració. Al mateix temps ens farà una explicació del projecte Memòria Històrica que es porta a terme des de el poble.


Projecte Stolpersteine

Stolpersteine significa, en alemany, “pedra que fa ensopegar”. Es tracta d’un projecte que relaciona art i memòria. Cada Stolpersteine ret homenatge a una víctima del nacional-socialisme. D’aquesta manera es manté viva la memòria de les persones de tots els col·lectius: jueus, Roma i Sinti (gitanos), homosexuals, dissidents polítics, testimonis de Jehovà i ciutadans discapacitats que varen ser perseguits o assassinats a Europa entre els anys 1933-1945 pel règim nazi.
Els Stolpersteine són llambordes quadrades de 10cm x 10cm, fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó, on es graven les dades de cada persona i que es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans de ser empresonades i deportades. Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.
El 9 d’abril del 2015, Navàs es va convertir en el primer municipi de l’estat espanyol a col·locar Stolpersteine, en homenatge als 5 deportats republicans del municipi que van acabar al camp d’extermini de Mauthausen, on 3 dels quals van morir. 


Llibre “Silencis”

Silencis. República, guerra civil i repressió franquista a Navàs (1931-1945)  és un llibre publicat el gener de 2015 per part de l’Ajuntament de Navàs que tracta els fets succeïts des de la proclamació de la segona República, fins els primers anys del règim franquista, passant pels anys de Guerra Civil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada