- Museu de l'exili. La Jonquera.

El recorregut comença amb la visita a l'exposició permanent del MUME a La Jonquera per tal d'obtenir una visió històrica dels fets de la Guerra Civil espanyola i el massiu èxode de població que va creuar la frontera pirinenca camí d’una llibertat que li era negada al seu país.

El MUME forma part de la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya
que va ser una iniciativa del Memorial Democràtic (Departament de Governació) i agrupa diferents espais que han estat testimoni de la nostra història recent. L’objectiu principal és la recuperació d’ un patrimoni memorial –tangible i intangible– representatiu de la lluita i els conflictes per a la consecució dels drets i les llibertats democràtiques del nostre país durant el període que abasta la proclamació de la II República fins a la transició democràtica.

La Xarxa d’Espais de Memòria està formada per un conjunt patrimonial heterogeni d’espais, des d’itineraris a centres d’interpretació, passant per fites, vestigis, patrimoni recuperat in situ, etc.
El treball en xarxa sobre la història i la memòria d’aquests espais els ha convertit en veritables llocs de record, de reflexió i d’homenatge, i especialment, els ha transformat en instruments vius per a la divulgació històrica i la pedagogia social.
La Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya es va crear oficialment el 18 de febrer de 2010, per l'ordre IRP/91/2010 i té com a eixos el treball en xarxa i la difusió, la recerca i la promoció internacional coordinades, unificades i facilitades amb professionalitat i rigor tècnic i històric pel Memorial Democràtic.

Per a més informació, podeu visitar el lloc web dels Espais de Memòria de Catalunya (Memorial Democràtic): http://www.espaisdememoria.cat i també podeu consultar el tríptic dels Espais de Memòria de Catalunya.
Memorial Democràtic
El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya és una institució pública que té per finalitat la recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica durant el període entre 1931 i 1980. Es tracta de la primera institució d’aquestes característiques a l’Estat espanyol.
En el seu article 54, l’Estatut determina que la Generalitat i els altres poders públics han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya, com a patrimoni col·lectiu que
testimoniï la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques.
El Memorial Democràtic és l’organisme que dóna resposta a aquest article de l’Estatut. És una institució de tothom: persones, entitats i organismes que tenen la voluntat de recuperar la nostra memòria històrica.
Actualment, la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans, dependent del Departament de Governació, s'ocupa d'aquest àmbit temàtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada