6. ROIG, Montserrat: Els catalans als camps nazis

FITXA:
Foto d'Anna Riera, Carla Rodríguez i Nàdia Peinado

Els catalans als camps nazis, Montserrat Roig. Edició 62; dins de <<No Ficció>>; 10a edició; 2a edició publicada el 2003; Barcelona; 828 pàgines; ISBN: 84-297-4969-1
- Autora:
Montserrat Roig i Fransitorra, nascuda a Barcelona el 13 de juny de 1946 fou una escriptora en català de novel·lescontesassaigreportatges i articles periodístics. Va morir el 10 de novembre de 1991. Va presentar i dirigir diversos programes de televisió, mitjà en el qual va excel·lir com a entrevistadora a escriptors de generacions precedents.
Aquest llibre parla sobre l’exili exterior dels catalans cap als camps de concentració nazis d’Alemanya.
- Tema i resum:
Els catalans als camps nazis (1977) demostra que l’holocaust, el fenomen més terrible de la història contemporània, va afectar directament molts catalans i espanyols. L’obra extraordinària de Montserrat Roig constitueix un monument de la memòria heroica d’aquets homes i dones. A través de molts i molt diversos testimonis, l’autora traça el relat complet de l’odissea dels deportats catalans i ens permet de comprendre què volia dir sobreviure en el món espectral dels camps de mort i com, enmig de l’horror, alguns eren capaços encara de lluitar per la llibertat i per la dignitat. A més, completant el valor testimonial i historiogràfic del seu treball, Montserrat Roig aporta una extensa documentació, relativa sobretot al camp de Mauthausen, i ho il·lustra amb testimonis colpidors, incloent-hi la llista de tots els deportats catalans morts a Mauthausen i altres llistes complementàries.
És un reportatge sobre la situació d’aquella època a l’exili dels catalans, és a dir, com van viure, el retrat del que menjaven, com van sobreviure i els que no van viure, les condicions de vida en que estaven sotmesos, etc.
- Situació geogràfica:
Principalment és a Alemanya, sobretot als camps nazis de Mauthausen, i també a Polònia.
- Situació cronològica:
Se situa després de la fi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), per tant, el principi dels anys de postguerra són datats l’any 1945.

- Gènere literari:

És un reportatge.

-Tria 2 fragments significatius:
"La mare era una dona molt de casa seva, no havia sortit mai sola a Barcelona, perquè deia que s'hi perdia. Però quan els feren tornar a la força i es quedaren sense res, sense feina, sense casa, sense menjar, la mare baixava sola a la ciutat i es perdia pels carrers estrets del Barri Xino tot venent tabac, pa i oli d'estraperlo. I sempre guardava la fruita més bonica, les pomes lluents, les taronges grosses, fins que es feien malbé. La guardava per als seus fills, els qui s'havien quedat a Alemanya, perquè deia que tindrien gana, quan tornessin. Ja hem vist que no tornarien, que en Pepe i el seu pare moririen al camp de Gusen. "


“A ell, al seu encoratjament, al seu relat, a la seva vida, dec l’existència d’ Els catalans als camps nazis... Fou precisament la seva vida, la idea que ell em donà d’en Pere Vives, de l’Arnal... les converses que tinguérem sobre altres coses, les obsessions compartides com Catalunya, el socialisme o la literatura, el que em portà a escriure aquest llibre”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada