5. MONTELLÀ, Assumpta: La maternitat d’Elna

EXEMPLE DE FITXA A OMPLIR.


§  La Maternitat d’Elna, Assumpta Montellà. Ara Llibres; Col·lecció Sèrie H; 9a edició; 190 pàgines; ISBN: 9788415224464

§  Biografia: Assumpta Montellà i Carlos (Mataró, 1958) és una historiadora i escriptora catalana . Llicenciada en Història. Ha publicat:
·         La Maternitat d'Elna ( 2005)
·         El setè camió. El tresor perdut de la República (2007)
·         Contrabandistes de la llibertat (2009)
·         Elisabeth Eidenbenz. Més enllà de la Maternitat d'Elna  (2011)
·         El silenci dels telers. Ser dona a les colònies tèxtils catalanes (2012)
·         115 dies a l'Ebre. El sacrifici d'una lleva (2014)
·         Lletraferides. La història de les nostres bibliotecàries (2015)

§  El tema d’aquest llibre és la història de la suïssa Elisabeth Eidebenz, que va salvar la vida a 597 infants entre el 1939 i el 1944. Aquests nens i nenes eren fills i filles de les exiliades catalanes i espanyoles que malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes i que van tenir la sort de ser acollides a la maternitat que va crear Eidenbenz.

§  Els personatges: és la història de 3 dones que van viure la seva experiència de maternitat a Elna. Són la Remei Oliva, la Maria Garcia i la Joana Pasqual.

§  El llibre se situa geogràficament a Elna, a la comarca del Rosselló, a la Catalunya Nord. Va ser el lloc d’acollida de moltes mares que havien hagut de fugir de la repressió franquista als camps de refugiats de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes.

§  Quant al període històric, estem parlant dels 3 anys posteriors a la fi de la Guerra Civil Espanyola, del 1939 al 1942.

§  El gènere literari és una novel·la amb diversos fragments de la biografia de l’Elizabeth Eidenbenz.

§  Com a fragments a destacar he triat:

a   - El fragment que obre el llibre i que exposa la situació de la fugida dels refugiats i en quines condicions es feia:

El testimoni de la Maria Garcia:

§  I què diu la crítica del llibre?

“Junto al relato histórico y los testimonios directos de sus protagonistas, el libro recopila un álbum de fotografías que nos acerca aún más al espíritu de lucha por salvar a unos niños inocentes de una muerte segura. 

Leer La maternitat d'Elna (La maternidad de Elna) es adentrarse en un mundo precioso, conocer la vida de una mujer maravillosa que hizo de su vida una entrega absoluta a los demás sin esperar nada a cambio. Los seiscientos niños que logró mantener con vida fueron su más grande victoria. 

http://palabrasquehablandehistoria.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada