11. AMAT-PINIELLA, J: K.L.Reich


K.L. Reich, Joaquim Amat-Piniella. Col·lecció El Balancí; 2a edició: octubre del 2001; Montcada i Reixach; 342 pàgines; ISBN: 84-297-4898-9.

Biografia: Joaquim Amat-Piniella va néixer a Manresa el dia 22 de novembre del 1913 i va morir a Hospitalet de Llobregat, al 3 d’agost del 1974. Va ser un escriptor espanyol que va sobreviure al camp de concentració de Mauthausen a la segona Guerra Mundial. Les obres que va publicar estan dividides en 3 grups:

Poesia
Les llunyanies, poemes d'exili (1940-1946). El 1990, van aparèixer un recull de poemes inèdits de l'autor escrits durant els anys que va estar internat a França, quan va ser deportat a Mauthausen i als camps de la ribera del Danubi, i també, un cop alliberat, durant la seva estada a Andorra.[8] Aquests poemes manifesten el reflex de la voluntat i la necessitat de Joaquim Amat-Piniella d’expressar la melangia, l’horror i el dolor que van acompanyar-lo en el seu exili: a França, als camps de concentració i a Andorra. 

Novel·la

K.L. Reich (1946) és un relat autobiogràfic dels seus records i vivències com a supervivent en el camp de concentració de Mauthausen. És considerada una obra referent en la literatura dels camps de concentració. Va ser escrita el 1946 a Andorra, un any després que l'alliberessin del kommando annex a Mauthausen, Ternberg, però no va ser publicada fins al 1963.

Tema: Aquest llibre, narra la peripècia vital de l’Emili, un reportat republicà que sobreviu cinc anys d’horror a Mauthausen fent dibuixos pornogràfics per als SS. La primera part de l’obra explica la situació dels reportats al camp de concentració: la destrucció constant, la mort dels companys, l’infern del crematori... a partir d’aquí, l’actitud, entre escèptica i passiva, del protagonista donarà pas a una actitud decidida i compromesa per les llibertats. En la línia del testimoniatge empresa pels clàssics europeus com Primo Levi, Jorge Semprún, Robert Antelme o Imre Kertész, Amat-Piniella reflexiona a K.L Reich, obra precursora del realisme històric a casa nostre, sobre la capacitat de destrucció i el manteniment de la dignitat dins un camp de concentració nazi, síntesi i paradigma de la ciència de l’home.

Personatges: Els personatges principals els podem dividir en:
- Presoners del camp de concentració: destaca el protagonista Emili, i els seus companys Frances, Werner, August, Ernest, Vicenç, Manel i Rubio.
- Botxins, eren els menestrals que tenien l’ofici d’executar les tortures, els càstigs i les penes de mort dels presoners: destaca Hans Gupper, King-Kong i Popeye.

Situació geogràfica: La història se situa a Mauthausen, Àustria. On queden presoners el protagonista i els seus companys. Explica les seves condicions de vida al camp de concentració i el patiment pel qual passen.

Situació cronològica: Època de la Segona Guerra Mundial.

Gènere literari: novel·la.


Crítica: Llorenç Capdevila
<< És cert, també, que dels camps de concentració se n’ha parlat des de molts àmbits, però ni al cinema, ni l’assaig històric, ni tant sols els llibres de memòries, poden fer viure l’experiència humana en el receptor amb la força que ho pot fer una bona ficció literària, una bona novel·la. En aquest sentit, Amat-Piniella, se situa al costat i a l’altura de Primo Levi o d’Imre Kertész.>>
“Segre” 03/02/2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada