divendres, 23 de març de 2018

QUADERN DE VIATGE:


PORTBOU:
Portbou


Memorial a Walter Benjamin.

El pas de Walter Benjamin per la població de Portbou, a l’extrem nord de la Costa Brava i lloc de frontera entre Catalunya i França, va tenir una durada de poc més de 12 hores. La seva estela, tanmateix, s’allarga fins avui.
Aquest pensador jueu alemany (Berlín, 1892) que el 26 de setembre de 1940 va creuar la frontera francoespanyola fugint del nazisme amb la intenció d’arribar a Portugal i embarcar cap a Amèrica, va morir en aquest petit poble de la costa catalana. Una mort que va ser silenciada pel franquisme durant dècades però que, des del restabliment de la democràcia, s’ha recuperat i dignificat.
 Passatges és el nom del Memorial que l'artista israelià Dani Karavan va realitzar a Portbou en homenatge a Walter Benjamin amb motiu del 50è aniversari de la seva mort. Finançat pel Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern de la República Federal d’Alemanya, es va inaugurar el 15 de maig del 1994.


Foto: Anna Riera


El Memorial Walter Benjamin a Portbou s’emmarca en les realitzacions inserides plenament en el paisatge. Karavan té una sensibilitat extraordinària per dotar de vida pròpia els espais urbans i naturals on treballa. Sap copsar la seva mateixa historicitat i disposar els elements perquè aquesta aflori. Més que incorporar el paisatge, aquest passa a ser l’activador de la seva obra. Intervinguda per Karavan, la natura feréstega dels espadats de la Costa Brava i els elements pròpiament mediterranis com l’olivera, la pedra i el vent, configuren un relat sobre el seu passat com a lloc d’exili i alhora un exercici de memòria contemporània.
El nom escollit per Karavan, Passatges, no només fa referència al fatídic pas de Benjamin per Portbou, sinó també a l'obra inacabada de Benjamin, Passagenwerk, o on l’autor, des de 1927, recollia textos i imatges per il·lustrar els trànsits i passatges de la vida urbana i contemporània. En el seu Memorial, Karavan va treballar en un sentit plenament benjaminià: connectant els rastres de dolor del passat, la memòria i l’exili amb la possibilitat d’un futur renovat. Foto: Carla Rodriguez


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada